Pelisäännöt

Airsoft-Pieksämäen pelisäännöt

1. Yleistä

1.1 Suojaimet

Vain yleisesti hyväksi tiedetyt ja airsoftkäyttöön valmistetut suojaimet ovat sallittuja. Epäilyttävän oloiset suojaimet tullaan testaamaan ampumalla niitä tuettuna lähietäisyydeltä pelikentän tehokkaimmalla aseella useita kertoja, lasin lisäksi myös mahdollisiin heikkoihin kohtiin, kuten sankoihin jne.

Testissä rikkoutuneita suojaimia ei korvata!

Vain täysi-ikäiset henkilöt (yli 18v), jotka tiedostavat kaikki riskit, saavat käyttää sankalaseja. Niskahihnan käyttö on hyvin suositeltavaa.

Suositeltavaa on myös suojata hampaat esim. maskin, hammassuojien tai paksun huivin avulla!

1.2 Tehorajat

Järjestämämme viikoloppu- ja skenaariopelit ovat olleet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta rajoituksettomia. Pelaamaan on päässyt aseilla jotka ylittävät normaalit yleiset tehorajat. Olemme korostaneet järkevää ja turvallista aseiden käsittelyä sekä riittäviä varoetäisyyksiä tehokkaille aseille.

Yleiset tehorajat (muiden järjestämissä peleissä):
Sarjatuleen kykenevät aseet: 1,6 Joulea. (0.20g kuulalla 126m/s) Itselataava kertatuli: 2.25 Joulea (0.20g kuulalla 150m/s) Kertaviritteiset aseet: 3 J (0.20g kuulalla 173 m/s, 0.43g kuulalla 118m/s)

1.3 Vastuu

Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään ja varusteistaan. Kuitenkin, jos selvästi pystytään todistamaan että pelaaja on omilla toimillaan ja säännöistä piittaamatta aiheuttanut fyysistä tai materiaalista vahinkoa toiselle pelaajalle, on koituneet vahingot korvattava parhaaksi katsotulla tavalla.

Mikäli löydät pelialueelta tarvikkeita (lippaat, päähineet, aseiden osat yms.) on velvollisuutesi korjata ne talteen ja ilmoittaa löydöstä offgame-alueella. Mikäli kukaan ei tunnista esineitä omakseen, tulee ne toimittaa pelinjärjestäjälle.

1.4 Asenne

Pidä aina mielessäsi, että airsoft on vain leikkiä ja mukava harrastus. Mikäli sinua huomautetaan säännöistä, älä loukkaannu, vaan paina asia mieleesi vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi. Mikäli olet asiasta eri mieltä, voi siitä tietenkin keskustella järkevästi, ilman turhia haistatteluita, jotka eivät kuulu airsoftiin. Nämä säännöt on tehty pelaajien ja pelialueen turvallisuutta muistaen.

1.5 Alkoholi ja päihteet

Alkoholi, ym. päihteet ja airsoft eivät kuulu yhteen. Alkoholin tai muiden päihteiden nauttiminen ennen peliä, pelin aikana ja pelin jälkeen on kielletty ehdottomasti. Väärinkäsityksien välttämiseksi alkoholipulloja, tyhjiä tai täysinäisiä, ei saa tuoda peleihin. Päihtyneenä pelaaminen kielletty!

Tästä voidaan poiketa vain pelinjohdon luvalla esim. skenaariopelien ”jatkoilla” yli 18 vuotiaiden kohdalla.

2. Pelin aikana

2.1 Vaaratilanteet

Peli on keskeytettävä välittömästi ”PELI SEIS!”-huudolla, mikäli:
– Peliin kuulumattomia henkilöitä ilmaantuu pelipaikalle. Sivullisille käydään ilmoittamassa alueella suoritettavasta aktiviteetista ja pyydetään ystävällisesti siirtymään pelialueen ulkopuolelle.
– Varsinaisella pelialueella tai offgame-alueella sattuu tapaturma, joka vaatii suurempaa huolenpitoa, esim. jalan murtuminen.
– Itseltä tai pelikaverilta putoaa silmäsuojus päästä, menee rikki tai menee muuten sellaiseen kuntoon, että pelaaminen saattaa aiheuttaa silmävammoja tai muita vakavia ruumiinvammoja.

”PELI SEIS!”-huudon kuultuaan on jokaisen osanottajan toistettava se, vaikka olisi kuinka hyvä piilopaikka tai väijytys käynnissä. Peliä EI MISSÄÄN NIMESSÄ saa jatkaa, ennen kuin syy pelin katkaisemiseen on selvitetty ja ongelma ratkaistu. Pelin ollessa seis, älä liiku paikaltasi vaan jää odottamaan, että peli käynnistyy uudelleen. Peli jatkuu huudolla ”PELI JATKUU!”.

2.2 Pelin aloitus.

Peli alkaa, kun kumpikin joukkue on ilmaissut olevansa valmis ennalta sovitulla huudolla, kuten ”VALMIS!”. Ennen tätä huutoa on kaikilla osapuolen henkilöillä oltava maskit päässä. Kun kumpikin osapuoli on valmis, voidaan peli käynnistää huudolla ”PELI KÄY!”. Myös pelikohtaisia muutoksia voi esiintyä.

2.3 Pelaaja (mukana pelissä)

Järjen käyttö on sallittua, jopa pakollista. Mikäli olet varmassa ampumapaikassa ja tiedät ettet voi olla osumatta, älä tyhjennä koko lipasta vaan käytä järkeäsi. Pari kuulaa on varmasti riittävä määrä. Fyysinen kontakti vastustajien välillä on ehdottomasti kielletty. Mikäli olet varma osumastasi vastustajaan, mutta hän ei huomaa sitä, älä jää ihmettelemään vaan ammu uudestaan. Airsoft-aseiden kuulat ovat kevyitä ja pitkältä etäisyydeltä osumaa ei välttämättä huomaa, varsinkaan jos kohde on liikkeessä.

2.4 Pelaaja (eliminoitunut)

Eliminoiduttuasi tulee sinun muistaa seuraavat asiat:
– Pidä silmäsuojaimet päässä.
– Irrota lipas aseesta.
– Ammu tyhjälaukaus maata kohti ase ylösalaisin, tyhjentääksesi aseen piipun.
– Varmista aseesi.
– Ota raatoliina näkyville. (esim. päähän)

Osuman saatuasi tulee sinun ilmaista vastustajallesi pelityylin vaatimalla tavalla. Ellei muuten ole sanottu, on huuto ”OSUMA!” kelvollinen ja täysin ymmärrettävä.

Mikäli ympäristössäsi on välitöntä tulitusta tai muuta vastaavaa aktiviteettia, tulee sinun maata maassa paikoillasi ja hiljaa. Eliminoituneet eivät puhu. Tämän jälkeen poistu paikalta käsi tai ase pään päällä, edelleen pitäen silmäsuojaimet päässäsi offgame-alueelle asti. Vältä keskustelua muiden pelaajien, eliminoituneiden tai pelissä mukana olevien, kanssa.

2.5 Pelin lopetus

Kun on todettu että kaikki toisen joukkueen pelaajat on eliminoitu, tehtävä suoritettu tai asetettu aikaraja umpeutunut, huudetaan ”PELI OHI!”. Jokainen pelaaja toistaa tämän huudon.

3. Offgame

Offgame-alueelle saavuttaessa tulee jokaisen pelaajan muistaa seuraavat asiat:
– Ase on varmistettu.
– Aseessa ei ole lipasta.
– Sormi ei ole liipaisinkaaren sisäpuolella.
– Tyhjälaukaus suoritettuna. Tyhjälaukaus tulee suorittaa tilassa, jossa jokaisella lähistön henkilöllä on suojalasit päässä.

3.1 Peliin valmistautuminen

Hop-upia ei saa missään nimessä säätää offgame-alueella, sillä kuulat voivat hyvin todennäköisesti osua/kimmota suojaimettoman pelaajan silmään. Hop-upia saa ainoastaan säätää pelinjärjestäjän ennalta määrittelemällä paikalla. Muista, että kaikki airsoft-aseet ovat vaarallisia suojaamattomille silmille.

Turvallinen aseenkäsittely on tärkeä ja huomioitava asia. Muista seuraavat asiat käsitellessäsi asettasi:
– Pidä aseesi osoitettuna turvalliseen suuntaan, jossa ei ole muita pelaajia.
– Pidä aseesi varmistettuna.
– Pidä sormesi pois liipaisinkaaren sisäpuolelta.
– Älä tee aseellasi mitään tyhmää. Airsoft-ase ei ole lelu, vaan harrasteväline.

Laita varusteesi pelikuntoon ennen kuin rupeat puimaan peliä tai jauhamaan muuta epäolennaista asiaa. Airsoft on toki sosiaalinen laji ja muiden kanssa saa keskustella, mutta saattamalla varusteesi pelikuntoon nopeutat uusien pelien alkamista omalla painostuksellasi.

Pelin aikana ei saa ammuskella, sillä se saattaa häiritä pelissä mukana olevia henkilöitä. Offgame-alueelta ei myöskään saa huudella pelissä oleville.

Säännöt ovat kopioitu (varastettu) ja mukautettu Airsoft-Pieksämäen käyttöön Ksairsoftin ja Turkusoftin pelisäännöistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s